πηγή: newsplus.gr | 8-2-2013

 

Του Ανδρέα Γιαννακόπουλου*

Δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες για μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας το πρόβλημα παραμένει ακόμα και σήμερα.

Επιτέλους ας επιτρέψουμε στους νέους να καινοτομήσουν.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούν για ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν προτάσεις για το πώς η χώρα θα βγει από το τέλμα της ύφεσης. Παράλληλα όλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι αναλώνονται σε αναλύσεις για την μεγάλη ανεργία των νέων και το νέο κύμα μετανάστευσης. Αυτά όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιφανειακές διαπιστώσεις των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας.

Αγνοούμε συστηματικά από τις συζητήσεις μας τα σημαντικά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει κάποιος νέος στην προσπάθεια του να ιδρύσει μια εταιρεία. Σημαντικότατο πρόβλημα διαχρονικά είναι η εξοντωτική γραφειοκρατία. Δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες για μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας το πρόβλημα παραμένει ακόμα και σήμερα. Η απλούστευση των διαδικασιών σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων χωρών είναι απαραίτητη.

Το παράδειγμα του Βελγίου είναι χαρακτηριστικό καθώς με το πρόγραμμα “Κάφκα” και την καινοτομία του ηλεκτρονικού γκισέ κατάφερε κατά την περίοδο 2005-2006 η χρονική διάρκεια στην ίδρυση μιας επιχείρησης να είναι 3 ημέρες. Σε περίοδο οικονομικής προσαρμογής σημαντικό εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων από το δημόσιο ενώ παράλληλα κάποιες άλλες εταιρείες έχουν προνομιακή μεταχείριση.Έτσι το κράτος ακυρώνει στην πράξη τον ανταγωνισμό και στραγγαλίζει μικρές επιχειρήσεις νέων.

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη πυλώνων επιχειρηματικότητας στην χώρα μας είναι δυνατό να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα ομάδες ερευνητών θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται από ιδιώτες ώστε να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Επιτέλους ας επιτρέψουμε στους νέους να καινοτομήσουν. Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να ελπίζει στον διορισμό στο δημόσιο όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα οφείλει συντεταγμένα να απαντήσει στο δίλημμα που θέτουν οι καιροί στους οποίους ζούμε, ή θα δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να δημιουργήσουν στην χώρα τους ή θα τους στρέψουμε στην μόνιμη μετανάστευση. Ας ξεκινήσουμε από αυτή την επανάσταση η οποία δεν θα έχει νικημένους αλλά μόνο νικητές. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς.

* Ο Ανδρέας Γιαννακόπουλος είναι φοιτητής τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της κίνησης “Δυναμική Ελλάδα”.