πηγή: protagon.gr | 18-11-2012

 

Του Μελέτη Ρεντούμη*

Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση όταν οι ίδιοι οι βουλευτές συμπεριφέρονται σαν συνδικαλιστές από τα έδρανα, περιμένοντας το χειροκρότημα;

Πρωταρχικός θεσμός της χώρας το κοινοβούλιο, αλλά κατήντησε δυστυχώς, με το θέαμα που αντικρύσαμε τελευταία και δεν ήταν η πρώτη φορά, να θυμίζει τελικά κακόγουστη επιθεώρηση.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε θεατές ενός δράματος ή μιας φαρσοκωμωδίας θα έλεγα, που συντελέστηκε στην Ελληνική Βουλή. Πρωταρχικός θεσμός της χώρας το κοινοβούλιο, θα σπεύσουν να πουν πολλοί με το δίκιο τους, αλλά κατήντησε δυστυχώς, με το θέαμα που αντικρύσαμε τελευταία και δεν ήταν η πρώτη φορά, να θυμίζει τελικά κακόγουστη επιθεώρηση.

Για να γίνω σαφής σε όλους, αναφέρομαι στην συζήτηση της Ολομέλειας, για το πολυνομοσχέδιο και την ψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα στα πλαίσια του Μνημονίου 3.

Δεν θέλω να σταθώ τόσο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που ευτυχώς τουλάχιστον, η υπερψήφιση των μέτρων, διατηρεί την χώρα στην ευρωζώνη, αλλά στην διαδικασία διαβούλευσης και ανάλυσης των μέτρων για να ενημερωθεί υποτίθεται ο ελληνικός λαός.

Οι αντεγκλίσεις μεταξύ των βουλευτών, οι χειρονομίες, τα σχόλια για το ποιος ντύνεται ακριβά ή όχι, ο λαϊκισμός για τους δυνάστες δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπόρεσαν οι 300 του… Λεωνίδα, να ψηφίσουν την κατάργηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, με φτηνά νομικίστικα επιχειρήματα, για το πώς ήρθε η τροπολογία και ότι δεν μπορεί να γίνει δήθεν αποδεκτή στο σύνολό της.

Οι κορώνες των βουλευτών και οι διακοπές μαζικά των αγορεύσεων, ήταν διαρκείς. Δεν μπορούσες να καταλάβεις ούτε ποιος μιλάει, ούτε τι λέει και σε ποιους απευθύνεται. Ενιωθες την αγωνία όλων να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους και να πουν στον ελληνικό λαό, ότι εγώ με περηφάνεια κατέθεσα ό,τι είχα να πω, το είδατε, με θαυμάσατε, άρα ξαναψηφίστε με για να σας βολέψω και να συνεχίσει έτσι ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώνει τις 8.000 ευρώ, πέραν των εξόδων κίνησης και πάσης φύσεως συνεργατών.

Μέχρι και μαγνητοφωνάκι εμφανίστηκε από την έδρα της Βουλής όταν κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης ήθελε να πείσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάποτε.

Ηθελα να ήξερα, η ντροπή δεν περισσεύει; Δεν υπάρχει αυτό που λέμε τσίπα, να ενημερώσουν τον λαό για το τί ψηφίζεται και ποια είναι επόμενη μέρα; Προφανώς όχι!

Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση όταν οι ίδιοι οι βουλευτές συμπεριφέρονται σαν συνδικαλιστές από τα έδρανα, περιμένοντας το χειροκρότημα;

Για να μην αναφέρουμε βέβαια, τον τραμπουκισμό των υπαλλήλων της βουλής και τις απειλές για διακοπή της συζήτησης ή για λιντσάρισμα των βουλευτών, λόγω της τροπολογίας που είχε ετοιμαστεί για τη κατάργηση των προνομίων τους. Η επαπειλούμενη βέβαια, ‘’άλωση΄΄ της Βουλής από την συγκεκριμένη συντεχνία, δεν ενόχλησε και τόσο τους περισσότερους βουλευτές, καθώς πρόκειται για τον δικό τους μοιρασμένο κομματικό στρατό με απόλυτη σύνεση και ακρίβεια ώστε να προστατεύονται οι ψηφοφόροι τους.

Το βασικό συμπέρασμα από τα παραπάνω δεν είναι άλλο από το ανύπαρκτο και ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Χαμηλό επίπεδο, ρηχές απόψεις, κοντόφθαλμες αντιλήψεις και καμία αίσθηση ευθύνης για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πρέπει λοιπόν ο λαός, να δώσει ηχηρή απάντηση στις επόμενες εκλογές και ν’αντικαταστήσει τουλάχιστον το 80% της σημερινής βουλής, ώστε ν’αναδειχθούν πολιτευτές άφθαρτοι, δημιουργικοί, με κρυστάλλινη άποψη για τα πράγματα και με θάρρος που να δίνει την αλήθεια των περιστάσεων και ρεαλιστικές προτάσεις για την Ελλάδα του αύριο.

Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, και μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Δυναμικής Ελλάδας.