Στήριξη κάθε υγιούς και ελπιδοφόρας ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Η εξωστρέφεια και η στήριξη φθινουσών περιοχών να λαμβάνεται υπόψη στις επιλογές χρηματοδότησης (εθνικοi πόροι και ΕΣΠΑ).

Το Δημόσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις επενδύσεων, ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και διασφαλίζει στρατηγικού τύπου κρατικές επιλογές.

Με ένα παραγωγικό μοντέλο ανοιχτό στην καινοτομία, το οποίο θα στηρίζεται στην έρευνα και την αξιοποίηση των ευρημάτων της, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας σε συγκεκριμένους τομείς αιχμής.

Κοινωνική δικαιοσύνη με αξιοκρατία, διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό.

Πολιτικές επιβράβευσης αυτών που προσπαθούν και εργάζονται σκληρά και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Πολιτικές ενίσχυσης όσων προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα για να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.

Να σπάσουν μονοπωλιακές δομές στην παραγωγή, την αγορά και τη διανομή, ώστε να πέσουν οι τιμές.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προάγει τον υγιή ανταγωνισµο και και όχι μόνο τυπικό και νοµικό έλεγχο. Με δυνατότητα άµεσων παρεµβάσεων στην αγορά σε περιπτώσεις εµφανούς παραβίασης των κανόνων.

Με ελέγχο των δυσλειτουργιών της αγοράς, αλλά και του κατά πόσον η νοµοθεσία και οι υπουργικές αποφάσεις εµποδίζουν την υγιή ανάπτυξη του ανταγωνισµού.

 

Οι θέσεις της Δυναμικής Ελλάδας θα εξειδικευτούν με τη σύνθεση των απόψεων που θα αναδειχθούν στις Ομάδες Διαλόγου.

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

«Ηλεκτρονικη Διακυβέρνηση»: Το οξυγόνο της Δημοκρατίας

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με αγωνία την απογοήτευση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας μας και την οργή τους από την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά που μαστίζουν τη Δημόσια Διοίκηση. Φαινόμενα όπως η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, οι αδιαφανείς διαδικασίες και οι χαμηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες στους Δημόσιους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλειας και αλλού, οδηγούν τους πολίτες σε ακραίες πολιτικές επιλογές.

διαβάστε το άρθρο →

Μια ακόμη μελέτη για να μας σώσει…

Του ΜΕΛΕΤΗ ΡΕΝΤΟΥΜΗ: Είναι γνωστό ότι ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας από την αρχή της κρίσης, ήταν και είναι η έλλειψη ανταγωνισμού με συνέπεια τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται ακόμα και σε περιβάλλον μηδενικού ή αρνητικού πληθωρισμού για βασικά είδη διατροφής που συναντάμε στα supermarkets.

διαβάστε το άρθρο →

ΑΕΠΙ και πνευματικά δικαιώματα: ποιες είναι τελικά οι προτεραιότητές μας;

Του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗ: Η ταχύτητα με την οποία τρέχει η ζωή και η επιστήμη σήμερα είναι τέτοια που, σε πολλές περιπτώσεις, η επαυξημένη προστασία που εξασφαλίζουν στους φορείς τους και οι περιουσιακές αξιώσεις που τους παρέχουν είναι δύο αντιδιαμετρικά κινούμενα μεγέθη

διαβάστε το άρθρο →

Ελεύθερο Λογισμικό, ευκαιρία για τα Βαλκάνια

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ: Η προώθηση της κοινωνίας της ελεύθερης γνώσης, αλλά με οργανωμένο και συνετό τρόπο, μπορεί να αυξήσει ακόμα και το γνωστικό επίπεδο ή να προωθήσει την γλωσσική επικοινωνία μεταξύ των βαλκανικών κρατών

διαβάστε το άρθρο →

Η ενίσχυση του Τουρισμού και οι προοπτικές ανάκαμψης

Του ΜΕΛΕΤΗ ΡΕΝΤΟΥΜΗ: Ο Τουρισμός είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και να οδηγηθούμε σε διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα που θα μας οδηγήσει ταχύτερα στην έξοδο προς τις αγορές και σε απεξάρτηση από νέα πακέτα στήριξης και δανεικών.

διαβάστε το άρθρο →

Η Ελλάδα, η παγκόσμια οικονομία και το πρωτογενές πλεόνασμα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Στον δημόσιο διάλογο, εκτός από ζητήματα προσωπικών απόψεων βουλευτών, κυριαρχεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της γενικότερης πορείας της οικονομίας.

διαβάστε το άρθρο →

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας

ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΡΕΝΤΟΥΜΗ: Μετά την ΕΡΤ και τον ανασχηματισμό που μονοπώλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε μια πραγματική επένδυση που πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα και ισοδυναμεί με τεράστια ενεργειακή αναβάθμισης της χώρας μας, τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

διαβάστε το άρθρο →

Επιχειρηματικότητα: Είναι της μόδας;

ΤΟΥ ΧΡΟΝΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ: Η έννοια της επιχειρηματικότητας έχει ποινικοποιηθεί στην Ελλάδα, ουσιαστικά όμως από την παγκόσμια εμπειρία είναι μια δυναμική μορφή κοινωνικής παρέμβασης.

διαβάστε το άρθρο →

Η επιχειρηματικότητα της δοκιμής

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΤΣΕΛΟΥ: Είναι κοινοτυπία να αναφέρουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα μέσα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, είναι αυτό της ανεργίας και της αδυναμίας του πολίτη να αντεπεξέλθει με την εργασία του.

διαβάστε το άρθρο →

Χωρικές διαστάσεις της κρίσης

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Μεγάλη Παρασκευή σε μια από τις εκκλησίες της Σιάτιστας παρατηρώ μια ιδιαίτερα καλόγουστη κοπέλα που στεκόταν απέναντί μου, κοντά στα 25. Η ξαδέρφη μου ψιθυρίζει : «Είναι η κόρη του Π.,εμπόρισσα και πολύ δυναμική μάλιστα στο Ντουμπάι!».

διαβάστε το άρθρο →