πηγή: protagon.gr | 4-12-2012

 

Του Ανδρέα Γιαννακόπουλου*

Εδώ και λίγους μήνες, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε στον χώρο του κέντρου, σημειώνονται αξιόλογες κινήσεις συνεννόησης κινήσεων και κομμάτων που κινούνται στον χώρο και θέτουν ως κυρίαρχο το πρόταγμα των μεταρρυθμίσεων.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και η πιθανή επιτυχία ή αποτυχία συνεννόησης μπορεί να καθορίσει την ιστορική πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας έχει ανατραπεί πλήρως τα τελευταία τρία χρόνια. Νέα κόμματα,τουλάχιστον φαινομενικά δημιουργήθηκαν ή αύξησαν κατά πολύ την επιρροή τους. Όμως παρά τις έντονες διεργασίες αυτό που ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί είναι ένα κόμμα με τοποθέτηση στο κέντρο, στην σοσιαλδημοκρατία ή στον μεταρρυθμιστικό χώρο (ταμπέλες που προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο). Εδώ όμως και λίγους μήνες, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε στον χώρο του κέντρου, σημειώνονται αξιόλογες κινήσεις συνεννόησης κινήσεων και κομμάτων που κινούνται στον χώρο και θέτουν ως κυρίαρχο το πρόταγμα των μεταρρυθμίσεων. Φυσικά η μεταρρύθμιση ως έννοια δεν αποτελεί ιδεολογική ταυτότητα, αλλά ένα τμήμα μιας προωθημένης,προοδευτικής πρότασης αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο, στον χώρο της δικαιοσύνης, φορολογικό σύστημα και εξορθολογισμού σε τομείς που καταρρέουν (υγεία,ασφαλιστικό,παιδεία).

Φυσικά η πορεία σύγκλισης είναι μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί στους πολίτες να μην είναι του τύπου θα κλείσουμε τα μεταλλεία και θα κάνουμε μελίσσια, αλλά να μπορεί να εγγυηθεί την δικαιότερη κατανομή των βαρών της κρίσης και την ταχύτερη και πιο ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση, όπως και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη καθώς αυτοί θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας της όποιας σύγκλισης. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η εποχή των πεφωτισμένων ηγετών έχει παρέλθει. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα ως χώρα είναι την συσπείρωση όλων των ενεργών πολιτών που συνδέονται με το κοινό όραμα μιας νέας και δυναμικής Ελλάδας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και η πιθανή επιτυχία ή αποτυχία συνεννόησης μπορεί να καθορίσει την ιστορική πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ανδρέας Γιαννακόπουλος είναι φοιτητής του τμήματος χημείας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της προσωρινής επιτροπής πρωτοβουλίας της “Δυναμικής Ελλάδας”.