πηγή: egnatiapost.gr | 7-7-2013

 

Του Ορέστη Καλογήρου*

Ο εξορθολογισμός, η αναδιάρθρωση, ο απογαλακτισμός από τον ασφυκτικό κυβερνητικό και κομματικό εναγκαλισμό, καθώς και η δραστική πάταξη της σπατάλης ήταν και είναι επείγουσα ανάγκη για την δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Το σημείωμα αυτό για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, αλλά και τις προοπτικές της ΕΡΤ3, γράφεται με αφορμή ένα σχόλιο που αλιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα:
«Το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ κλείνει οριστικά την ΕΡΤ3 ως αυτόνομο ειδησεογραφικό μέσο. Η νέα εταιρία το πολύ-πολύ να έχει ένα γραφείο ανταποκριτών στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ως εκ τούτου χάνει τη μοναδική της πανελλαδική φωνή». Σε αντίθεση με αυτή την τόσο δυσάρεστη εξέλιξη, το σχέδιο Μόσιαλου που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ εν λειτουργία αναβάθμιζε την ΕΡΤ3 αναδεικνύοντάς την σε Πανελλαδικό Περιφερειακό Κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό, με παράλληλη επέκταση του δικτύου κάλυψης από το 85% στο 100% της ελληνικής επικράτειας μέσω της συχνότητας της ΕΤ1 και συγχώνευε τον 95,8FM με τον 102FM.
Πολεμήθηκε λυσσαλέα από το προσωπικό της ΕΡΤ3, από τις τοπικές εφημερίδες και από το κατεστημένο των ίδιων και ίδιων συμπολιτών μας που υπογράφουν ανακλαστικά κάθε κείμενο του τύπου «όχι σε όλα». Ο Ηλίας Μόσιαλος αναγορεύθηκε σε persona non-grata για την πόλη μας. «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» ή «όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα», λέει ο σοφός λαός. Στον τύπο της εποχής βρίσκει κανείς εκφράσεις σαν και αυτές «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες κι όχι σε μια δράκα αλητών της πολιτικής που τη μετέτρεψαν σε περίγελο του κόσμου και τώρα μας νουθετούν κι από πάνω» (από ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ).
«Την άμεση αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο “αναδιοργάνωση της ΕΡΤ”, που παρουσίασε σήμερα με συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασαν αμέσως μετά σε κοινή αγωνιστική συνεδρίασή τους όλες οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συντακτών και Ενώσεις των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου», έλεγε το διασωματειακό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ενώ η ΕΣΗΕΑ προχωρούσε σε κυλιόμενες 24ωρες απεργίες.

Εξορθολογισμός, αναδιάρθρωση, απογαλακτισμός…
Ο εξορθολογισμός, η αναδιάρθρωση, ο απογαλακτισμός από τον ασφυκτικό κυβερνητικό και κομματικό εναγκαλισμό, καθώς και η δραστική πάταξη της σπατάλης ήταν και είναι επείγουσα ανάγκη για την δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και να εισαγάγει στη ζωή μας το περιβόητο «μαύρο» περιέπλεξε το πρόβλημα. Μαζί, όμως, το περιέπλεξε και ο μαξιμαλισμός του «όλα ή τίποτα». Τόσο το 2011, όσο και σήμερα στην πόλη επικράτησε η γνωστή και προσφιλής θεωρία της συνωμοσίας απαξίωσης από το γνωστό «αντιθεσσαλονικιώτικο κέντρο» που επί δεκαετίες απεργάζεται την υποδούλωση της ηρωικής πόλης μας.
Η πόλη, όμως, πρέπει να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε μια εποχή, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χειμάζονται λόγω της βαθιάς κρίσης, ο μαξιμαλισμός του «όλα ή τίποτα» δεν οδηγεί απλώς από την μία ήττα στην άλλη, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει έναν κοινωνικό εγωισμό. Ο μαξιμαλισμός αυτός, φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών σε όλες της εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, εμφανίζεται με κάθε ευκαιρία και στη Θεσσαλονίκη, είτε πρόκειται για την ΕΡΤ3, είτε πρόκειται για το λιμάνι ή το νερό.
Χαρακτηριστική περίπτωση μαξιμαλισμού, το αλήστου μνήμης «όλον ΑΠΘ» της σημερινής πρυτανείας, που είχε ως μόνο αποτέλεσμα να μετατραπεί το ιστορικό πανεπιστήμιο σε μια απέραντη χωματερή εδώ και δέκα μήνες.
Η Θεσσαλονίκη έχει και άλλο πρόσωπο…
Όμως η πόλη έχει να επιδείξει και το άλλο πρόσωπό της. Αθόρυβα, αποτελεσματικά και με ελάχιστες τριβές η νέα ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε πριν δύο χρόνια στην αναδιάρθρωση της δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης μειώνοντας το προσωπικό από 220 σε 120 άτομα -και με μετατάξεις- και το ετήσιο κόστος από 8,5 σε 3 – 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η πόλη, εμπνεόμενη από αυτό το χειροπιαστό παράδειγμα, οφείλει να επεξεργαστεί και να διεκδικήσει δυναμικά ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ3 και να ζητήσει σύσσωμη την υλοποίησή του. Το σχέδιο αυτό, ΝΑΙ, θα μπορούσε να βασιστεί στο σχέδιο Μόσιαλου του 2011.

Ορέστης Καλογήρου είναι καθηγητής ΑΠΘ, μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Δυναμικής Ελλάδας.