πηγή: protagon.gr | 11-10-2013

 

Του Μελέτη Ρεντούμη*

Είμαστε στην αρχή ενός έργου που απηχεί τη μάχη της δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό

Οι εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής είναι καταιγιστικές και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό καθημερινά. Μετά την αρχική σύλληψή τους και την απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή ομόφωνα για απελευθέρωση τριών βασικών μελών της ΧΑ, αλλά και προφυλάκιση άλλων τεσσάρων συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού και υπαρχηγού, ένα είναι σίγουρο. Ότι ο δρόμος για την πλήρη εξάρθρωση αλλά και αποδόμηση αυτής της οργάνωσης είναι μακρύς ακόμα.

Προσωπικά, παρ’ όλο που το κοινό αίσθημα περί δικαίου θα ήθελε όλα τα βασικά μέλη και βουλευτές της ΧΑ στη φυλακή, δεν θα καταφερθώ εναντίον της Δικαιοσύνης, καθώς κανείς δεν κρίνεται με ενδείξεις, αλλά με αδιάσειστες αποδείξεις. Στο αρχικό στάδιο λοιπόν της ανάκρισης και με τη συμβολή της ΕΥΠ προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ενοχής για τρία μέλη (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος) ενώ προφυλακίστηκε αρχικά το τέταρτο (Λαγός) καθώς αποδείχθηκαν σοβαρά κακουργήματα του ποινικού δικαίου, που δεν έχουν σχέση με την ιδεολογία της ΧΑ αλλά με τον ποινικό κώδικα, όπως εκβιασμοί, απάτες, δολιοφθορές, ενώ διαφαίνεται μέσω κλήσεων και εμπλοκή στη δολοφονία του νεαρού καλλιτέχνη.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μένα δεν είναι τόσο η προφυλάκιση των μελών της ΧΑ, αλλά δύο πολύ σημαντικότερα ζητήματα. Το πρώτο είναι η αποφυγή ηρωοποίησής της μέσω της υπερέκθεσης των media και των αμφιβολιών που μπορεί να περάσουν στον λαό για την ορθότητα των στοιχείων με βάση τα οποία κατηγορούνται, γεγονός που ενδέχεται να την ενδυναμώσει και να της δώσει το άλλοθι για νέα δράση των ταγμάτων εφόδου.

Το δεύτερο είναι η προσπάθεια αποδόμησης της ιδεολογίας της και η διασφάλιση των θεσμών και της νομιμότητας. Συγκεκριμένα χρειάζεται να πεισθούν οι ψηφοφόροι της ΧΑ για το τι ακριβώς διακυβεύεται με τη στήριξη που της παρέχουν και πώς μπορεί να κινδυνεύσει η χώρα μέσω προσπαθειών αποσταθεροποίησης από πυρήνες της οργάνωσης, όταν βρίσκεται σε εξαιρετικά κομβικό σημείο για τη διαχείριση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Αυτή τη στιγμή οφείλουν όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, πολίτες, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία παράλληλα με τη Δικαιοσύνη. Είμαστε στην αρχή ενός έργου που απηχεί τη μάχη της δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό αλλά και της νομιμότητας έναντι της κατάλυσης του κράτους και των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών.

Είναι σίγουρα θετικό έστω και καθυστερημένα ότι λειτούργησε η κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες ευθύνες της λόγω αδράνειας και ανοχής της εδώ και έναν χρόνο στις ατελείωτες προκλήσεις της ΧΑ εντός και εκτός Βουλής. Όμως και η Δικαιοσύνη ενήργησε σωστά, παρά τις άστοχες και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις περί δίκαιης δίκης, καταφέρνοντας ένα σημαντικό αρχικό πλήγμα σε μία οργάνωση που εμφανιζόταν κυρίαρχη, με φοβερή οργάνωση και πολιτικό μανδύα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς -αυτό θα το κρίνει η Ιστορία- δεν δύναται ο νομοθέτης να καταργήσει τη ΧΑ ως κόμμα και να τη θέσει εκτός νόμου καθώς δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να θωρακίσει τη δημοκρατία μας. και να την καταστήσει ισχυρή διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχει στο μέλλον χώρος για νεοναζιστικά ή παραστρατιωτικά μορφώματα που βλάπτουν την ύπαρξη της χώρας και τους πολίτες της, υπονομεύοντας το μέλλον τους.

Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.