πηγή: protagon.gr | 3-10-2013

 

Του Ανδρέα Γιαννακόπουλου

Eίναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.

Η οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες συγκλονίζεται από τo κλείσιμο των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γνωστό με τον όρο shutdown,το οποίο οφείλεται στη διαφωνία των Ρεπουμπλικάνων για το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης Obamacare. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να διορθώσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, τη δυσκολία πρόσβασης σε παροχές σχετικές με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναλυτικότερα προβλέπει την παροχή δωρεάν προληπτικής ιατρικής κάλυψης σε όλους, ενώ επεμβαίνει στην ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ερχόμαστε τώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη χώρα μας, όπου η μεγάλη ανεργία και το εκτεταμένο φαινόμενο της μαύρης εργασίας έχουν οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στη θέση των ανασφάλιστων εργαζομένων ή ανέργων. Αποτέλεσμα;

Καμία απολύτως πρόσβαση σε περίθαλψη για αυτούς και τα προστατευόμενα μέλη, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει την υποχρέωση καταβολής ολόκληρου του αντίτιμου για τα όποια φαρμακευτικά προϊόντα χρειάζονται. Τα κοινωνικά ιατρεία καλύπτουν δυστυχώς ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών. Η κατάσταση αυτή είναι ντροπιαστική για μια χώρα που είχε από τις υψηλότερες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, το οποίο αποδείχτηκε τελικά φούσκα από την οποία πλούτιζαν οι επιτήδειοι.

Σήμερα όμως παράλληλα με την περιστολή της σπατάλης και την αποκατάσταση της νομιμότητας στους εμπλεκόμενους φορείς είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Μια δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε μια εποχή που ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί. Μέτρα όπως η πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας (σήμερα είναι 50) ή ακόμα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εφόσον εφαρμοστούν θα εξασφαλίσουν το ελάχιστο για την επιβίωση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Πολλοί θα μιλήσουν για το μεγάλο κόστος της πρότασης αυτής και θα έχουν δίκιο. Εκεί θα δοκιμαστούμε όμως για το αν μπορούμε να κάνουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των συνεπειών της κρίσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παραμένοντας οχυρωμένοι πίσω από το ζήτημα του κόστους. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με τους εταίρους μας. Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο περικοπής δαπανών του δημοσίου σε οργανισμούς και φορείς χωρίς αντικείμενο και να κατευθύνουμε τους πόρους εκεί που πραγματικά θα πιάσουν τόπο.

Ανδρέας Γιαννακόπουλος είναι μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της “Δυναμικής Ελλάδας”.