πηγή: www.protagon.gr|21-11-2013

 

Του Μελέτη Ρεντούμη*

Έγκλημα η προστασία των ολιγοπωλίων όταν τα λουκέτα στην αγορά συνεχίζονται μαζικά και άλλοθι η μελέτη που αναμένουμε για να δράσουμε εδώ και ένα έτος

Είναι γνωστό ότι ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας από την αρχή της κρίσης, ήταν και είναι η έλλειψη ανταγωνισμού με συνέπεια τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται ακόμα και σε περιβάλλον μηδενικού ή αρνητικού πληθωρισμού για βασικά είδη διατροφής που συναντάμε στα supermarkets.

Tο ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι έχει κάνει η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε το 2012, σ΄ ένα ήδη διαπιστωμένο πρόβλημα, που πρακτικά επιτείνει την ύφεση καθώς συνεχίζει αφενός να μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αφετέρου δημιουργεί εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά, καλύπτοντας τα ολιγοπώλια που δημιουργούνται.

Δυστυχώς η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και αυτό δεν είναι θέμα ούτε Τρόικας ούτε Μνημονίου, παρότι έχουμε υπογράψει σχετικά ότι οφείλουμε να πάρουμε ως χώρα μέτρα για τον υγιή ανταγωνισμό.

Αν είχαν γίνει οι σωστές παρεμβάσεις έγκαιρα με διασταυρώσεις κόστους προμηθευτών και αντίστοιχη διασταύρωση αλυσίδων λιανικής με προμηθευτές με τα σχετικά τιμολόγια και σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, τότε τα πράγματα θα ήταν πιο θετικά και θα είχαν αποφευχθεί αρκετά οριζόντια εισπρακτικά μέτρα εφόσον θ’ αυξάνονταν τα φορολογικά έσοδα από τον τζίρο τόσο της λιανικής όσο και της χονδρικής.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον αποτελεσματικό έλεγχο των καρτέλ στην αγορά, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για τη λειτουργία τους εις βάρος των καταναλωτών, επέλεξε κάτι… διαστημικό θα έλεγα.

Να παραγγείλει μια μελέτη μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ από τον Νοέμβριο του 2012 παρακαλώ, για να διαπιστώσει γιατί διατηρούνται οι τιμές σε υψηλά επίπεδα…

Θα μου πείτε το τέλειο έγκλημα απαιτεί και το τέλειο άλλοθι. Έγκλημα η προστασία των ολιγοπωλίων όταν τα λουκέτα στην αγορά συνεχίζονται μαζικά και άλλοθι η μελέτη που αναμένουμε για να δράσουμε εδώ και ένα έτος.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στα συμπεράσματά της θα δημιουργηθεί νόμος, ο οποίος λέγεται ότι θα κατατεθεί άμεσα, που θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Αυτό που θα προτείνει ο ΟΟΣΑ, όταν το ίδιο ακριβώς έχει συζητηθεί με την Τρόικα αλλά και με την Commission παλαιότερα εκτός μνημονίου, είναι η κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.

O υπουργός Ανάπτυξης φέρεται αποφασισμένος μετά από ένα χρόνο αναμονής πλέον να νομοθετήσει στις αρχές του 2014 για τις στρεβλώσεις της αγοράς εκτός και ο νόμος πάει για… διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς, συναρμόδια υπουργεία, συνδικαλιστές, οπότε υπάρχει ελπίδα για το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τέλος της… τετραετίας.

Η Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως την επεξεργασία τροφίμων, το λιανεμπόριο, τα δομικά υλικά και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα οι εν λόγω τομείς αφορούν περίπου το 21% του ΑΕΠ, ενώ αντιστοιχούν σε πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας, που σημαίνει 24% περίπου της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Αν πραγματοποιηθούν λοιπόν οι παρεμβάσεις που θα προταθούν βάσει των συμπερασμάτων, που αφορούν σε 555 περιορισμούς στην αγορά, το συνολικό όφελος θ’ ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ, καθώς θα πρόκειται για διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου και αποτελεσματικότητας των αγορών, οι οποίες αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι αυτορυθμίζονται ενώ στην πράξη επικρατεί η αισχροκέρδεια.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν ένα καίριο ερώτημα πλανάται: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τις minimum παρεμβάσεις και ελέγχους στην αγορά, για να έχει ένα διαπραγματευτικό χαρτί με την Τρόικα ώστε ν’ αποφύγει νέα μείωση συντάξεων;

Την απάντηση την αφήνω στους αγαπητούς αναγνώστες…

Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.