Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες της χώρας παρακολουθούν εμβρόντητοι κόμματα εντός και εκτός της κυβέρνησης να επιδίδονται σε “λιστομαχίες”, αντί να επικεντρώνονται στην επείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων, που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο.

Τα φαινόμενα αυτά για μια ακόμη φορά αναδεικνύουν την παθογένεια του πολιτικού συστήματος που εξαντλείται σε κακής ποιότητας επικοινωνιακούς χειρισμούς ανάλογους με εκείνους της περίφημης λίστας των πολιτικών που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό. Ακόμη δεν έχουν υπάρξει για αυτή τη λίστα ποινικές διώξεις για όσους πραγματικά ενέχονται, ενώ αντίθετα αιωρούνται υποψίες επί δικαίων και αδίκων.

Παρακολουθούμε και στο θέμα της λεγόμενης λίστας «Λαγκάρντ» σε επανάληψη τα γνωστά επεισόδια της αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αδιαφάνεια, παρακράτηση δημοσίων εγγράφων, πλήρη αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις για τις πράξεις υπουργών και θεσμικών παραγόντων όπως του ΣΔΟΕ. Ζητάμε να έρθει στο φως όλη η διαδικασία αυτής της απίστευτης ιστορίας. Να δοθεί στη δημοσιότητα η αλληλογραφία της κ. Λαγκάρντ με την ελληνική κυβέρνηση. Με ποια θεσμική ιδιότητα παρέδωσε η κ. Λαγκάρντ τη λίστα στην ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι η αλληλογραφία μεταξύ των υπεύθυνων υπουργών και των παραγόντων του ΣΔΟΕ; Υπάρχουν υπηρεσιακά έγγραφα; Και το κυριότερο ερώτημα που απασχολεί τον πολίτη. Θα πληρώσουν τους φόρους όσοι διέπραξαν το αδίκημα της φοροδιαφυγής; Το θέμα δεν είναι μόνον ηθικό, αλλά και βαθύτατα πολιτικό. Δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στους πολίτες και προδίδει τεράστια ανευθυνότητα ή σκοπιμότητες.

Αυτή τη στιγμή η χώρα θα έπρεπε να είναι ενωμένη και με μια άφθαρτη και ικανή ηγεσία να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων. Αντί για αυτό, παράλληλα με την τόσο αναγκαία πορεία διάσωσης, που βαραίνει με άδικους και άνισους όρους τον απλό πολίτη, αναγκάζεται να ακολουθεί την πορεία αποσύνθεσης ενός αναξιόπιστου συστήματος.

Μας ανησυχεί βαθιά ότι σε αυτές τις συνθήκες οι ιδεοληπτικές λύσεις ανεύθυνων πολιτικών δυνάμεων στα άκρα του πολιτικού φάσματος βρίσκουν αντικείμενο έκφρασης και έδαφος να καλλιεργηθούν ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διέξοδο για την χώρα.

Είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού με νέες, ζωντανές και υγιείς πολιτικές δυνάμεις σε συνεργασία με όσους κατανοούν την κρισιμότητα των καιρών.

Η «Δυναμική Ελλάδα» θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της προς αυτήν την κατεύθυνση.