πηγή: ΤΑ ΝΕΑ | 1-10-2012

 

Του Ηλία Κανέλλη*

δυναμική Ελλάδα στο μέλλον χωρίς δυναμικούς πολιτικούς δεν μπορεί να υπάρξει

Μηχανικός, φυσικός, πρωτίστως όμως επιχειρηματίας που επενδύει στην εξερεύνηση του Διαστήματος, ο Πίτερ Διαμαντής είναι σαφής όταν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» (29/9), ερωτάται για το άστρο της σύγχρονης Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει κάνει ένα λάθος», λέει. «Ξοδεύει πολύ χρόνο για να μιλάει για την ιστορία της και όχι για το παρόν της. Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τι έκαναν οι Ελληνες πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. “ΟΚ, όλα αυτά είναι υπέροχα. Αλλά τώρα τι κάνετε;”».

Τι κάνουμε, αλήθεια; Στοιβάζουμε τα αρχαία μας στα μουσεία και περιμένουμε τους ξένους που θα τα θαυμάσουν, να θαυμάσουν κι εμάς μαζί τους. Οχυρωνόμαστε πίσω από μια ιστορία, περισσότερο πανανθρώπινη παρά δική μας αποκλειστικότητα, αδιαφορώντας γι’ αυτό που συμβαίνει μπροστά μας και γύρω μας. Επιμένουμε σε μια ιδιαιτερότητα δοτή: ελάχιστα είχαμε κάνει από μόνοι μας για την ευμάρεια που ζήσαμε – και βέβαια, όταν αυτή τελείωσε, αρχίσαμε να ψάχνουμε τις αιτίες (και εχθρούς) στον καπιταλισμό, στους ξένους, στους δανειστές μας, στα Ούφο, και μόνο τον εαυτό μας δεν κοιτάξαμε.

Κούτσα κούτσα, η σημερινή Ελλάδα, κάτω από την ομπρέλα της Δύσης, μπορεί να σωθεί. Αλλά, για να πάψει να σέρνεται, χρειάζεται να εγκαταλείψει τα ζωτικά ψεύδη που την έφεραν στα τάρταρα της παρακμής. Δεν είμαστε περιούσιοι, δεν είμαστε πειραματόζωα της ιστορίας, δεν είμαστε κακομοίρηδες. Χρειάζεται να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να αλλάξουμε πολλά. Πρωτίστως, τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε. Και στη συνέχεια, τα είδωλα που προσκυνούμε. Και βεβαίως, να δουλέψουμε.

Υπάρχουν πολιτικοί που μπορούν να πείσουν να τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο δρόμο; Φοβάμαι ότι, και αν υπάρχουν, δεν τους ξέρουμε. Αλλά δυναμική Ελλάδα στο μέλλον χωρίς τέτοιους δυναμικούς πολιτικούς δεν μπορεί να υπάρξει. Ας αρχίσουμε να ψάχνουμε, είναι ανάμεσά μας.