Γνωρίζουμε ότι το πολιτικό προσωπικό που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο απέτυχε και απόδειξη αυτής της αποτυχίας αναμφίβολα αποτελεί η κατάληξη στο μνημόνιο. Ο καθένας φυσικά μπορεί να κατανοήσει πόσο οργισμένοι και πιεσμένοι είναι οι πολίτες που πρακτικά οδηγήθηκαν απροειδοποίητα σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση. Όμως τις κρίσεις και τις καταστροφές τις αντιμετωπίζεις χτίζοντας και όχι δηλητηριάζοντας μια ήδη πληγωμένη κοινωνία.

Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις καιροσκοπικά επένδυσαν στον τραμπουκισμό και στην «επαναστατική γυμναστική». Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε πλέον την βία να είναι πρακτικά νομιμοποιημένη πολιτική επιλογή για πολλούς, ήδη έχουμε το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής της οποίας η βίαιη δράση αποτελεί μέρος της «επικοινωνιακής της πρακτικής». Επαχθέστατη όμως είναι και η ευθεία απειλή του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη για λιντσάρισμα των πολιτικών του αντιπάλων μέσα από το βήμα της δημοκρατίας (Οι όποιες εκ των υστέρων ανασκευές, μικρή σημασία έχουν). Ο πολιτικός μας λόγος καταρρακώνεται σε επίπεδο θεατρινισμού, τραμπουκισμού, απειλών και εκφράσεων περί «κουτσών». Μέσα στη βαθιά κρίση υπάρχουν ορισμένοι που «δυναμιτίζουν» ακόμα περισσότερο το κλίμα, ελπίζοντας ίσως σε μερικές οργισμένες ψήφους παραπάνω. Πόσο κοντόφθαλμοι είναι για να νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν έτσι με την δημοκρατία και με την κοινωνία χωρίς συνέπειες; Αυτοί που οραματίζονται εξεγέρσεις μέσα σε δημοκρατικά καθεστώτα ίσως θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα ότι αυτές οδηγούν στην απολυταρχία και στην καταστροφή. Άλλωστε η πραγματική δικαιοσύνη για τους πολίτες δεν θα έρθει σε συνθήκες χάους, αλλά σε συνθήκες όπου θα υπάρχουν ισχυροί και δυνατοί θεσμοί! Ήδη κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν ελεύθερες εκλογές στα πανεπιστήμια, μόνο και μόνο γιατί δεν αποτελούν πλειοψηφία και αντί να έχουμε άμεση αντίδραση θεσμών και κοινοβουλευτικών κομμάτων βλέπουμε σιωπή, χαλαρές διαμαρτυρίες ή ακόμα και έμμεση υποστήριξη.

Η διαφύλαξη της δημοκρατίας είναι υποχρέωση όλων μας, πολλοί Έλληνες, από όλες τις παρατάξεις έχουν θυσιαστεί, για να την δημιουργήσουμε και για να την προστατέψουμε. Και δημοκρατία σημαίνει να έχει δικαίωμα να μιλήσει, να εκφραστεί και να αντιπροσωπευτεί, ακόμα και αυτός με τον οποίο δεν συμφωνείς μαζί του! Θα κλείσουμε με μια έκκληση όχι τόσο προς τα κόμματα, αλλά προς τους πολίτες….

Να προστατέψουμε την δημοκρατία μας.