Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι τρεις ανοιχτές εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών «Δυναμική Ελλάδα» σε Ηράκλειο, Αθήνα και Ιωάννινα.

Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, στην Αθήνα το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και τα Ιωάννινα, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, οι αίθουσες του ξενοδοχείου Galaxy, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του ξενοδοχείου Grand Serai, αντίστοιχα, ήταν κατάμεστες με πολίτες που εκδήλωσαν αμείωτο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων των ομιλητών και συμμετείχαν ενεργά στο διάλογο που ακολούθησε.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην εκδήλωση του Ηρακλείου ο Γιώργος Κοντάκης, (αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης) περιέγραψε τους στόχους της Δυναμικής Ελλάδας ως κίνησης πολιτών που στοχεύει στην κατάθεση και την προώθηση νέων ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της χώρας.Οι Γιώργος Γιάννος (φοιτητής) και ο Μηνάς Καλογεράκης (νέος επιχειρηματίας) παρουσίασαν τις απόψεις της Δυναμικής Ελλάδας για μια διαφορετική παιδεία με στόχο την ουσιαστική μόρφωση και την μέσω αυτής αλλαγή των νοοτροπιών του συντεχνιασμού, του κρατισμού και της απουσίας κοινωνικής ευθύνης. Ο Λευτέρης Πετράκης (νέος επιχειρηματίας) περιέγραψε τις αναγκαίες αλλαγές για μία νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα βασιζόμενη στο φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την επιστήμη. Ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής στο London School of Economics) ανέλυσε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στην εκδήλωση της Αθήνας την οποία συντόνιζε την οποία συντόνιζε η Αθηνά Γιαννακού (αν. καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο πρώτος ομιλητής, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης (επιχειρηματίας) αφού επισήμανε τα χαρακτηριστικά και τις στρεβλώσεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σήμερα, ανέπτυξε τους όρους και τις προϋποθέσεις, με τους οποίους η επιχειρηματικότητα θα συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Αμέσως μετά, ο Ορέστης Καλογήρου (καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) μίλησε για την οικοδόμηση ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων και θα δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ο Μιχάλης Κούτρας (ιατρός- νευρολόγος) από την πλευρά του, επεσήμανε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτυχή αλλαγή του τρόπου χρήσης των πόρων και των υποδομών στον τομέα της υγείας για την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Η ομιλία του Ανδρέα Γιαννακόπουλου (φοιτητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών) άφησε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, επισημαίνοντας τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να πάψουμε να μιλάμε για χαμένες γενιές.

Ο Ηλίας Μόσιαλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του προοδευτικού ριζοσπαστικού χώρου, με βασικούς άξονες αυτούς της υποστήριξης των ίσων ευκαιριών, καθώς και των δικαιωμάτων που θα συνοδεύονται παράλληλα από δίκαιες υποχρεώσεις για όλους τους πολίτες. Στους άξονες αυτούς θα πρέπει να οικοδομηθούν μεταξύ άλλων τόσο οι βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία) όσο και οι ομάδες πίεσης (συνδικάτα κ.α.).

Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, τόνισε την ανάγκη πλήρους διαχωρισμού της νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία, προτείνοντας μεταξύ άλλων το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος. Ο Ηλίας Μόσιαλος, μεταξύ των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα τόνισε και αυτή της περιφερειακής δομής της χώρας, με την μείωση των περιφερειών σε επτά από δεκατρείς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η τοπική συλλογή μέρους της φορολογίας. Με τον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων να μειώνεται μεν σε αριθμό (210 στο σύνολο της χώρας), αλλά να αυξάνονται δε οι αρμοδιότητες τους, παράλληλα με την μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μεγαλύτερο επαγγελματισμό στην πολιτική και λιγότερους επαγγελματίες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σταύρος Λιβαδάς μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής, εκ μέρους της Δράσης και ο Δημήτρης Τσιρώνης, Γενικός Διευθυντής της ΡΙΚΣΣΥ. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παρευρεθεί και ο Χρήστος Δερβένης από το ΠΑΣΟΚ, Υπεύθυνος του Φόρουμ Διαλόγου για την Κεντροαριστερά και Αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο δεν κατέστη δυνατό, λόγω προσωπικού κωλύματος.

Πριν την ανοιχτή εκδήλωση της Αθήνας, προηγήθηκε πεντάωρη συνεδρίαση των 60 μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Δυναμικής Ελλάδας απ’ όλη την Ελλάδα. Στην συνεδρίαση, στην οποία εκλέχτηκε Πολιτική Γραμματεία, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι άξονες και οι κατευθύνσεις της κίνησης για τους επόμενους μήνες. Οι βασικοί στόχοι που αποφασίστηκαν είναι: η συνέχιση της οργανωτικής ανάπτυξης της Δυναμικής Ελλάδας σε όλη την ελληνική επικράτεια, η προώθηση της μέγιστης δυνατής σύνθεσης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και η κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση σε συμμαχία με άλλες δυνάμεις του χώρου στις επόμενες εκλογές. Τέλος, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποφάσισε κατόπιν συνεννόησης να συνδιοργανώσει διμερείς, κοινές θεματικές εκδηλώσεις με άλλους φορείς.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα η πρώτη εκδήλωση της Δυναμικής Ελλάδας με κεντρικό ομιλητή τον Ηλία Μόσιαλο με θέμα «Ποια πολιτική για την έξοδο από την κρίση». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Σιώτος (εκπαιδευτικός), ο οποίος μίλησε για το ρόλο της Δυναμικής Ελλάδας, την οργάνωση της καθώς και για τις προοπτικές της. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πέτρος Σκαπινάκης (επ. καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ενεργοί πολίτες στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών από όλο το ηλικιακό φάσμα, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση που ακολούθησε διάρκειας δύο ωρών, δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας ότι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι η κύρια δύναμη αλλαγής της φυσιογνωμίας των χαρακτηριστικών που διέπουν την χώρα μας.