Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών «Δυναμική Ελλάδα» στην Αθήνα, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οι πολίτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον για περισσότερες από τρεις ώρες τους ομιλητές και συμμετείχαν ενεργά στο διάλογο που ακολούθησε.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε η Αθηνά Γιαννακού (αν. καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο πρώτος ομιλητής, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, (επιχειρηματίας) αφού επισήμανε τα χαρακτηριστικά και τις στρεβλώσεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σήμερα, ανέπτυξε τους όρους και τις προϋποθέσεις, υπό των οποίων η επιχειρηματικότητα θα συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Αμέσως μετά ο Ορέστης Καλογήρου (καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) μίλησε για την οικοδόμηση ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων και θα δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Ο Μιχάλης Κούτρας (ιατρός- νευρολόγος) από την πλευρά του, επεσήμανε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτυχή αλλαγή του τρόπου χρήσης των πόρων και των υποδομών στον τομέα της υγείας για την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Η ομιλία του Ανδρέα Γιαννακόπουλου (φοιτητής χημείας Πανεπιστημίου Πατρών) άφησε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, επισημαίνοντας τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να πάψουμε να μιλάμε για χαμένες γενιές.

Ο Ηλίας Μόσιαλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του προοδευτικού ριζοσπαστικού χώρου, με βασικούς άξονες αυτούς της υποστήριξης των ίσων ευκαιριών, καθώς και των δικαιωμάτων που θα συνοδεύονται παράλληλα από δίκαιες υποχρεώσεις για όλους τους πολίτες. Στους άξονες αυτούς θα πρέπει να οικοδομηθούν μεταξύ άλλων τόσο οι βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία) όσο και οι ομάδες πίεσης (συνδικάτα κ.α.).

Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα τόνισε την ανάγκη πλήρους διαχωρισμού της νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία, προτείνοντας μεταξύ άλλων το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος. Ο Ηλίας Μόσιαλος, μεταξύ των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα τόνισε και αυτή της περιφερειακής δομής της χώρας, με την μείωση των περιφερειών σε επτά από δεκατρείς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η τοπική συλλογή μέρους της φορολογίας. Με τον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων να μειώνεται μεν σε αριθμό (210 στο σύνολο της χώρας), αλλά να αυξάνονται δε οι αρμοδιότητες τους, παράλληλα με την μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μεγαλύτερο επαγγελματισμό στην πολιτική και λιγότερους επαγγελματίες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σταύρος Λιβαδάς μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής, εκ μέρους της Δράσης και ο Δημήτρης Τσιρώνης Γενικός Διευθυντής της ΡΙΚΣΣΥ. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παρευρεθεί και ο Χρήστος Δερβένης από το ΠΑΣΟΚ, Υπεύθυνος του Φόρουμ Διαλόγου για την Κεντροαριστερά και Αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο δεν κατέστη δυνατό, λόγω προσωπικού κωλύματος.

Πριν την ανοιχτή εκδήλωση της Αθήνας, προηγήθηκε πεντάωρη συνεδρίαση των 60 μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Δυναμικής Ελλάδας απ’ όλη την Ελλάδα. Στην συνεδρίαση, στην οποία εκλέχτηκε Πολιτική Γραμματεία, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι άξονες και οι κατευθύνσεις της κίνησης για τους επόμενους μήνες. Οι βασικοί στόχοι που αποφασίστηκαν είναι: η συνέχιση της οργανωτικής ανάπτυξης της Δυναμικής Ελλάδας σε όλη την ελληνική επικράτεια, η προώθηση της μέγιστης δυνατής σύνθεσης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και η κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση σε συμμαχία με άλλες δυνάμεις του χώρου όταν πραγματοποιηθούν εκλογές. Τέλος, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποφάσισε κατόπιν συνεννόησης να συνδιοργανώσει διμερείς, κοινές θεματικές εκδηλώσεις με άλλους φορείς.