πηγή: Athens Voice | 15-1-2013

 

Του Σπύρου Νικόπουλου*

Ήταν αρχές καλοκαιριού, όταν ο Ηλίας, μου μίλησε πρώτη φορά για την δημιουργία της κίνησης πολιτών ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ. Καθίσαμε και συζητήσαμε για όλα όσα μας πληγώνουν σαν πολίτες. Αυτός με τον ορθολογισμό που τον χαρακτηρίζει και εγώ με το πάθος που με διακατέχει.

Μιλήσαμε για πολλά με τον Ηλία. Για την ψευδαίσθηση του ελληνικού κοινωνικού κράτους που κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος μέσα στη κρίση, όταν δηλαδή το χρειαζόταν πραγματικά οι πολίτες.

Ήταν αρχές καλοκαιριού, όταν ο Ηλίας, μου μίλησε πρώτη φορά για την δημιουργία της κίνησης πολιτών ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ . Καθίσαμε και συζητήσαμε για όλα όσα μας πληγώνουν σαν πολίτες. Αυτός με τον ορθολογισμό που τον χαρακτηρίζει και εγώ με το πάθος που με διακατέχει. Είπαμε για την αδήριτη ανάγκη να μπει ένα τέλος σε ένα ανορθολογικό πολιτικό σύστημα, που τόσα χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να μετατρέπει τους πολίτες σε πελάτες και τους θεσμούς σε όργανα άσκησης πολιτικής επιρροής. Ένα πολιτικό σύστημα που δε τολμούσε να μιλήσει στους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους και έλεγε πάντα ναι σε κάθε αίτημα τους. Ένα πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε να χάσουμε το μέτρο και την ισορροπία. Που διαμόρφωσε ένα παρασιτικό αξιακό σύστημα και οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό. Ένα σύστημα διακυβέρνησης που τσαλαπάτησε κάθε ατομική δημιουργική προσπάθεια. Που αντιμετώπιζε τους πολίτες ως πελάτες- ψηφοφόρους. Μια μάτια να ρίξει κάποιος στα εκλογικά αποτέλεσμα τοπικών εκλογών θα δει ότι πάντα στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, κυριαρχούσαν οι «κατέχοντες κρατική σφραγίδα». Όλοι αυτοί οι οποίοι αποτελούσαν τους κομματάρχες του πιθανότερου να εκλεγεί ως βουλευτής, οι οποίοι ταυτόχρονα έγιναν και οι «ηγέτες» της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Μιλήσαμε για πολλά με τον Ηλία. Για την ψευδαίσθηση του ελληνικού κοινωνικού κράτους που κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος μέσα στη κρίση, όταν δηλαδή το χρειαζόταν πραγματικά οι πολίτες. Για την παιδεία και την απαξίωση της έρευνας. Για την απώλεια κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανομία, την έλλειψη διαφάνειας, την καταδίκη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Συζητήσαμε για την ανεργία και την ανάγκη διεξόδου από αυτόν τον εφιάλτη μέσα από την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη πατρίδα μας. Μιλήσαμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό για την ανάγκη να διαμορφωθούν κοινωνικές συναινέσεις και μια καινούργια συλλογικότητα ικανή να διαμορφώσει μια νέα, ισχυρή Ελλάδα που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Συμφωνήσαμε ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται οι πολίτες να ξαναγίνουν ισχυροί. Ότι θα πρέπει αυτοί να διαμορφώσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που δε θα διστάσει να συγκρουστεί και να πει αλήθειες. Ενός νέου πολιτικού φορέα που θα θέσει τους όρους αλλαγής του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που τόσο πολύ μας κορόιδεψε και που έχει το θράσος να εμφανίζεται μπροστά μας ξανά ως λυτρωτής. Συμφωνήσαμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να έχει μέλλον αν δε ξεκινήσει από την κοινωνία. Συμφωνήσαμε ότι τη λύση δεν μπορεί να τη δώσουν αυτόκλητοι μεγαλόσχημοι σωτήρες αλλά μόνο τα πιο υγιή και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας. Έτσι υπέγραψα την ιδρυτική διακήρυξη της Δυναμικής Ελλάδας το καλοκαίρι του 2012 και ενεργοποιήθηκα προκειμένου να μεγαλώσει αυτή η κίνηση και να μεταφέρει τα μηνύματα της σε κάθε σπίτι της ελληνικής επικράτειας.

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε και η Δυναμική Ελλάδα δεν είναι πλέον απλά μια ιδέα ή μια ακόμα πολιτική κίνηση στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι μια ολοζώντανη δημιουργική κίνηση που κάθε μέρα γίνεται όλο και ποιο ισχυρή. Το μήνυμα της πλέον κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, σε κάθε πολίτη και σήμερα 800 πολίτες έχουν ήδη προσυπογράψει την Διακήρυξή της. Σήμερα, 5 μήνες μετά, έχουμε νομική οντότητα και γραφεία στην Αθήνα, οργάνωση νεολαίας, επιτροπή στη Θεσσαλονίκη, και σημαντική παρουσία στη Λάρισα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Πάτρα.

Δυναμώνουμε και ανοίγουμε διάλογο με τους πολίτες όχι μόνο μέσω του διαδικτύου αλλά με ολοζώντανες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο στις 18 Ιανουαρίου, στην Αθήνα στις 19 και στα Ιωάννινα στις 20. Δυναμώνουμε και τολμάμε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της συμμετοχής και του διάλογου. Στη δύναμη των Πολιτών. Στη δύναμη της δημιουργίας. Τολμάμε και προχωράμε.

Σπύρος Νικόπουλος (Κέρκυρα) είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Επικοινωνιολόγος, μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πρωτοβουλίας Της Κίνησης Πολιτών Δυναμική Ελλάδα.