Αγαπητοί φίλοι,
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση, μια κρίση ηθική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν την κατάρρευση. Σε αυτές τις στιγμές η χώρα συνέχισε όχι λόγω του οράματος κάποιου από τους αντιπροσώπους της αλλά επειδή εμείς οι πολίτες οραματιστήκαμε ένα καλύτερο αύριο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας παρουσιάσω το δικό μου όραμα για αυτή την χώρα.Είμαι εδώ ως εκπρόσωπος αυτής της γενιάς που ονομάστηκε από πολλούς “χαμένη”. Εγώ δεν δέχομαι τον όρο αυτό, τον αντικρούω λέγοντας πως αυτή η γενιά είναι αυτή που έχει την ευκαιρία να αλλάξει την πορεία της χώρας,να ξεπεράσει τα αδιέξοδα και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα είμαι εδώ για να φωνάξω μαζί σας “όχι άλλες χαμένες γενιές”, όχι άλλες γενιές γαλουχημένες σε λογικές συντήρησης και βολέματος.
Η Ελλάδα είναι ένα πλούσιο κράτος όμως ο πλούτος αυτός κατανέμεται λανθασμένα ή δεν τον εκμεταλλευόμαστε. Ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα συντεχνιών και να αναβάλουμε τις δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει επιτέλους να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα εκείνα που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο εναντίον της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που αναπαράγει την διαφθορά μεταξύ κράτους-επιχειρήσεων, των στενών συμφερόντων των συνδικαλιστών που εμποδίζουν επενδύσεις και βυθίζουν την χώρα στην διεθνή ανυποληψία και επιτείνουν την ύφεσιακή πορεία της οικονομίας, των κομμάτων εκείνων που προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε καταληψίες και δημιουργούν εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες.
Οφείλουμε να στηρίξουμε προσπάθειες δομικών αλλαγών όπως η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνες ανάπτυξης. Εκεί πρέπει να τολμήσουμε να συγκρουστούμε με τις φατρίες των πρυτάνεων που έχουν απαξιώσει το θεσμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, να εφαρμόσουμε την αξιολόγηση του ερευνητικού και διδακτικού έργου ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα καθηγητών και ερευνητών που δεν αποδίδουν. Οφείλουμε να είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα ασφαλείας και ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ, να ανακαταλάβουμε τα πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς χώρους από τις φοιτητικές παρατάξεις, από δυνάμεις με φασιστική νοοτροπία που απειλούν καθηγητές και χτίζουν γραφεία. Είναι αναγκαίο να ανοίξουμε χωρίς ταμπού το θέμα της ασφάλειας των ΑΕΙ και ΤΕΙ χώρας ώστε να υπάρχει μόνιμα κάποιο προσωπικό ασφαλείας με δυνατότητα επέμβασης σε ακραίες περιπτώσεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας να χάνονται ώρες διδασκαλίας εξαιτίας συνελεύσεων και καταλήψεων ούτε να κινδυνεύει η ζωή διδασκόντων και φοιτητών. Αναμφίβολα είναι απαραίτητη η συγχώνευση τμημάτων με σαφή όμως ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι με μικροκομματικές λογικές. Οφείλουμε τέλος μιας και βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ όπως η επιβολή διδάκτρων σε εύπορους φοιτητές ώστε να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο τις σπουδές των οικονομικά ασθενέστερων και να βελτιώσουμε τις εστίες, τις βιβλιοθήκες και τις υπόλοιπες παροχές του πανεπιστημίου.
Εμείς οι νέοι όμως οφείλουμε να ξεπεράσουμε ακόμα περισσότερα εμπόδια.Πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τις λογικές που μας καθηλώνουν στην διεκδίκηση του εύκολου και σίγουρου.Είμαστε η μοναδική δυτική χώρα στην κοινωνία της οποίας η αποτυχία ενός νέου επιχειρηματία θεωρείται στίγμα για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Αποτέλεσμα οι νέοι επιστήμονες να μην τολμούν να καινοτομήσουν στην χώρα τους και να αναγκάζονται είτε να μεταναστεύσουν είτε να συμβιβαστούν. Στον δυτικό κόσμο οι νέοι καινοτομούν και πολλές φορές αποτυγχάνουν, όμως κανείς δεν τους καταδικάζει, αντίθετα οι πηγές χρηματοδότησης παραμένουν ανοιχτές για να τους βοηθήσουν στην επόμενη τους προσπάθεια.Έτσι δημιουργήθηκαν εταιρείες κολοσσοί. Στην Ελλάδα αρνηθήκαμε την καινοτομία και πείσαμε τους νέους να ανοίγουν καφετέριες ή να περιμένουν τον διορισμό στο δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε η ανεργία στους νέους να αγγίζει σήμερα το 57%.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και οι πολίτες που κατοικούν σε αυτή είναι ένα εθνικό σχέδιο όχι εξόδου από την κρίση όπως αρέσκονται οι πολιτικοί μας να εξαγγέλουν αλλά ριζικής αναδιοργάνωσης της χώρας. Σχέδιο το οποίο τοποθετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και το άνοιγμα της οικονομίας σε πρωταρχικό στόχο.Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό πρόταγμα καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Το άνοιγμα της οικονομίας είναι απαραίτητο ώστε να εκκινήσουμε την παραγωγική διαδικασία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο για την χώρα είναι να επαναπροσδιορίσει την θέση της στον διεθνή οικονομικό χάρτη με στροφή σε νέες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, αναδιοργάνωση της σήμερα αποσαρθρωμένης αγροτικής παραγωγής. Η Ελλάδα έχει τεράστια αποθέματα επιστημονικά καταρτισμένου έμψυχου δυναμικού. Σήμερα οι νέοι επιστήμονες βιώνουν τα αδιέξοδα μιας κλειστής και βυθισμένης στην ύφεση οικονομίας και αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Έτσι η χώρα “χάνει”διπλά από την μία τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την εκπαίδευση κάθε φοιτητή και από την άλλη απογυμνώνεται από τους πιο ενεργούς της κατοίκους, αυτούς που μπορούν να την βγάλουν από το τούνελ της κρίσης.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη χώρα. Να δράσουμε για την οικονομία, να δώσουμε σημασία στην ποιότητα υγείας και να περιορίσουμε το κόστος της,να μεταμορφώσουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής. Όλα αυτά δεν θα έρθουν χωρίς κόπο, όλα αυτά δεν πρέπει να τα περιμένουμε από αυτούς που πρωταγωνιστούν στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια. Υπάρχουν αυτοί που αμφισβητούν τις φιλοδοξίες μας. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι κυνικοί είναι πως το σκηνικό άλλαξε ριζικά πως τα παλιομοδίτικα πολιτικά τους επιχειρήματα δεν πείθουν πλέον.
Φίλοι μου σήμερα είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε όχι για να σας εξαγγείλουμε αλλά να σας προτείνουμε και να ακούσουμε την γνώμη σας. Η Δυναμική Ελλάδα τολμά και ανοίγει διάλογο για όλα τα σοβαρά ζητήματα. Τολμά να αφήσει στους νέους την δυνατότητα να συμμετέχουν οργανωμένα στην κατάρτιση των θέσεων της. Αυτά είναι η βάση για το νέο πολιτικό υποκείμενο που θα είναι σε πλήρη αντίθεση με το παλιό πολιτικό σύστημα των διευθετήσεων κορυφής,των κλειστών μηχανισμών,των συνομωσιών. Ανοίγουμε διάλογο μαζί σας για να ανοίξουμε το πολιτικό σύστημα, να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας για να αποκατασταθεί σε βάθος χρόνου ο κοινοβουλευτισμός στα μάτια των πολιτών για να μην ζήσουμε τις μαύρες μέρες της χρυσής αυγής, ούτε τις κρεμάλες της αριστεράς. Η πορεία των επόμενων μηνών θα ορίσει την πορεία της χώρας για πολλές δεκετίες. Εκείνο που απαιτείται από εμάς είναι μια νέα εποχή ευθύνης. Σήμερα δεν έχουμε καμμία δικαιολογία,σήμερα εμείς θα καθορίσουμε την μοίρα μας. Λοιπόν φίλοι μου ας μην υπάρξει κανείς που να μας μιλήσει πάλι για χαμένες γενιές. Η Ελλάδα θα αλλάξει…
*O Ανδρέας Γιαννακόπουλος είναι Φοιτητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Δυναμικής Ελλάδας.