πηγή: Protagon | 12-3-2013

 

Του Μελέτη Ρεντούμη*

Να μην ξεχνάμε ότι οι απολύσεις των επιόρκων είναι και στα προαπαιτούμενα της δόσης του Μαρτίου των 2.8 δις ευρώ. Αυτό δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει επαρκώς.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν πολύ χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ατελείωτη διελκυστίνδα ευθυνών, για το θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και ιδίως των επίορκων. Για τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, η κυβέρνηση απλά τους κρύβει από την Τρόικα, παίζοντας το παιχνίδι της αναβολής των απολύσεων βάσει διαθεσιμότητας. Τί γίνεται όμως με τους επίορκους που αυτοί την στιγμή είναι περίπου 7.000; Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, που κατά την γνώμη μου ισοδυναμεί με συγκάλυψη; Αυτό σίγουρα δεν μου είναι κατανοητό. Οπως επίσης δεν μου είναι κατανοητό, γιατί από τις πολυάριθμες περιπτώσεις των επίορκων έχουν τελεσιδικήσει ελάχιστες. Είναι φανερό ότι το δημόσιο βαθύ κράτος με την απέραντη διαφθορά του, δεν έχει τέλος.

Τα πειθαρχικά συμβούλια, όσα έχουν συσταθεί βέβαια, τα απαρτίζουν σε μεγάλο βαθμό συνδικαλιστές που φυσικά φρόντιζαν, οι εκάστοτε κατηγορούμενοι να πέφτουν πάντα στα μαλακά ή να την γλιτώνουν με κάποια μικρή μείωση μισθού, όταν εμπλέκονται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή ακόμα και με απλές επιπλήξεις, στην ανύπαρκτη αξιολόγησή τους.

Να τονίσουμε ότι επίορκους υπαλλήλους συναντάμε σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, όπως σε βασικά υπουργεία, π.χ ανάπτυξης σε θέματα αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων, στις πολεοδομίες, στους δήμους, στις περιφέρειες, αλλά και στην εκπαίδευση με δασκάλους και καθηγητές εμπλεκόμενους.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν πολύ χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι, συνολικά στον δημόσιο τομέα.

Για να προχωρήσει λοιπόν αυτό το δαιδαλώδες όπως αποδεικνύεται ζήτημα, απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την δικαιοσύνη. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μπορεί να θίγονται πειθαρχικά υπάλληλοι για λόγους αντεκδίκησης και να παραπέμπονται, δεν ευσταθεί, καθώς μπορεί το υπουργείο να ζητήσει άμεσα λίστες των παραπτωμάτων, αλλά και των πιθανών κακουργημάτων που θα εξεταστούν στα πειθαρχικά συμβούλια και να διαχωριστούν άμεσα, οι σοβαρές υποθέσεις που θίγουν πραγματικά το δημόσιο και είναι εστίες μόνιμης διαφθοράς.

Επίσης οι δικαστικοί, και συγκεκριμένα η Ενωση Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόσχημα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρνείται να παρίστανται τα μέλη της, που είναι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, στα πειθαρχικά συμβούλια που πρόκειται να κρίνουν πειθαρχικές παραβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τίθεται λέει θέμα συνταγματικότητας. Αυτό είναι νομικό επιχείρημα και μόνο, καθώς ηθικά και θεσμικά μόνο προσχώματα δημιουργεί και δίνει την εντύπωση μιας δικαιοσύνης που κινείται αντίθετα με την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και της ταχείας απονομής του δικαίου.

Εν τέλει φαίνεται ότι τόσο η νομοθετική όσο και η εκτελεστική εξουσία δεν συνεργάζονται, με αποτέλεσμα να δίνεται το μήνυμα της στασιμότητας, όταν οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες, έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και οι διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Να μην ξεχνάμε ότι οι απολύσεις των επιόρκων είναι και στα προαπαιτούμενα της δόσης του Μαρτίου των 2.8 δις ευρώ. Αυτό δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει επαρκώς.

Θα παίξει άραγε η κυβέρνηση στις πλάτες του ελληνικού λαού με τις αιματηρές θυσίες που έχουν γίνει, προστατεύοντας με πελατειακό τρόπο, την μειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ζημιώσει το δημόσιο; Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα για να περάσει και το σωστό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση.

Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.