πηγή: Έθνος | 25-10-2013

 

Να μιλήσουμε απλά και κατανοητά
Κάλεσμα στην Κεντροαριστερά να μιλήσει απλά, συγκεκριμένα και κατανοητά απευθύνει ο πρώην υπουργός, καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Μιλά χωρίς υπεκφυγές για το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους «58» και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεοκομμουνιστικό κόμμα. «Σημερινές του θέσεις είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές», δηλώνει και ζητά υπευθυνότητα από τη Νέα Δημοκρατία. Συνέντευξη στη Φώφη Γιωτάκη.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ουσία του κειμένου των «58»;

Λένε αλήθειες, νομίζω ότι είναι σε ορθή βάση. Ομως, το πρόβλημα του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι να μιλήσει απλά, συγκεκριμένα και κατανοητά. Να πούμε σε κάθε μεγάλο τομέα τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Λέμε, π.χ., ότι χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση το πολιτικό μας σύστημα.

Πρέπει να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις: τόσοι βουλευτές, τόσες περιφέρειες, αυτό το εκλογικό σύστημα, εκείνος ο εκλογικός νόμος, αυτές οι αλλαγές στη βουλευτική ιδιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σ’ αυτό που ίσως γίνει η ελληνική «Ελιά» και είναι το δεύτερο κόμμα της κυβέρνησης. Είναι αντιφατικό αυτό;

Κοιτάξτε, κανονικά η ερώτηση πρέπει ν’ απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ. Θα σας πω όμως τη γνώμη μου. Πρώτο, καλώς συμμετείχε στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά. Από δω και πέρα όμως, το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ αναζητήσει το στίγμα του για το μέλλον.

Αν δεν το κάνει, τότε μπορεί πράγματι να έχει πρόβλημα. Γιατί στις κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ανάγκη ο μικρότερος εταίρος να διαφοροποιείται, δικαιολογώντας επαρκώς τη συμμετοχή του, ώστε ν’ αποφεύγει την «απορρόφησή» του από τον μεγάλο. Υπεύθυνη Κεντροαριστερά δεν είναι εκείνη που μένει στο περιθώριο, αλλά εκείνη που δεν φοβάται την κυβερνητική ευθύνη, στην οποία όμως επιβάλλει το δικό της στίγμα. Υπευθυνότητα όμως χρειάζεται και από τη ΝΔ, όχι μόνον από τη μία πλευρά.

Πώς κρίνετε τη θέση της ΔΗΜΑΡ;

Φοβάμαι ότι η ΔΗΜΑΡ βιάστηκε να πει ότι δεν συμμετέχει. Αν το πρόβλημα είναι το ΠΑΣΟΚ, τα είπαμε νωρίτερα. Αν φοβάται το λεγόμενο «καπέλωμα», δεν ισχύει: συζητήσεις θα γίνουν, αυτονομία των εταίρων θα υπάρχει, συνδιαμόρφωση θέσεων θ’ ακολουθήσει.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να προκύψει «τρίτος πόλος» χωρίς τη ΔΗΜΑΡ. Επιτρέψτε μου πάντως να πω ότι οι εξελίξεις στον «τρίτο πόλο» εξαρτώνται και από τους άλλους δύο. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να καλύψουν τον κεντροαριστερό μεταρρυθμιστικό χώρο, αλλά κανείς από τους δύο δεν φαίνεται να το καταφέρνει, ούτε προγραμματικά ούτε από άποψη πολιτικού προσωπικού.

Με ποια ηγεσία μπορεί να ανακάμψει η Κεντροαριστερά;

Mε επιλογή ηγετών που να έχουν ηθική διαδρομή και προσωπικό ιστορικό που έβαζε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό.

ΣΥΡΙΖΑ: κεντροαριστερό η νεοκομμουνιστικό κόμμα;

Είναι ένα κόμμα που μεγάλωσε ξαφνικά και επομένως είναι δέσμιο πολλών και διαφορετικών προσδοκιών. Με απλά λόγια, «ψάχνεται». Νομίζω ότι αυτό θα συνέβαινε σε κάθε κόμμα που είχε τέτοια και τόσο ταχεία διόγκωση, από το 4% στο 27%.

Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεοκομμουνιστικό κόμμα: θέλει παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, ενώ δεν αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα, δεν ευαγγελίζεται εξέγερση σοβιετικού τύπου.

Πάντως, αν συγκρίνετε παλιότερες με σημερινές θέσεις του, είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ακόμα το απαραίτητο βάθος για τη μελέτη τού σήμερα και τη χάραξη του αύριο.

Βλέπετε πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά μια χώρα που κάνει συνεχώς εκλογές – για να μην αναφέρω τις επιπτώσεις που μπορεί αυτές να έχουν στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη γενικότερη παράλυση του κράτους.

Προσωπικά θα ήθελα να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ανά τετραετία εκλογική διαδικασία, όπως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, πότε μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές; Αν η κυβέρνηση δεν τολμήσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τότε θ’ αποδειχθεί σταθερά αναποτελεσματική.

Το δυστύχημα είναι ότι από τη μια η κυβέρνηση κάνει μισή δουλειά, από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εκφέρει θετικό λόγο, ούτε προσφέρει μέχρι στιγμής εναλλακτική λύση.