Τις δυο τελευταίες μέρες τα τηλεοπτικά παράθυρα έχουν γεμίσει από πολιτικούς και δημοσιογράφους που προσπαθούν να αναλύσουν, να δικαιολογήσουν ή και να κατακρίνουν τα γεγονότα που συνέβησαν με την αποπομπή του κου Μπαλτάκου από Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δυστυχώς σε αυτές τις συζητήσεις κανείς δε λέει την αλήθεια, η οποία είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ. Αυτό το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει άμεσα και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν TΩΡΑ συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε οριστικά με το παρελθόν και να κοιτάξουμε με ευθύνη το μέλλον. Ακριβώς στο σημείο αυτό ο ρόλος όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά κυρίως της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι καταλυτικός. Η κεντροαριστερά αν θέλει να έχει μέλλον στη πολιτική ζωή της χώρας, πρέπει να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, να διαμορφώσει ένα νέο αντιπολιτευτικό – προγραμματικό λόγο.

Οι προτάσεις που κατέθεσε χθες ο Ηλίας Μόσιαλος, ως εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ η οποία συμμετέχει στην ΕΛΙΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι προς το παρόν οι μόνες οι οποίες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τις θυμίζω ξανά:



«-Η εκλογή των ανώτατων δικαστικών να γίνεται από σώμα που να υπερβαίνει την κυβέρνηση, αντί για το σημερινό διορισμό τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης και το υπουργικό συμβούλιο

-Ο πλήρης και πραγματικός διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας

– Η θέσπιση του ασυμβίβαστου μεταξύ των ιδιοτήτων του βουλευτή και του υπουργού

– Η ενίσχυση του ρόλου και η πλήρης ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών

– Η κατοχύρωση της αποπολιτικοποίησης και η επιβολή της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση

– Η θέσπιση χρονικών ορίων για τη θητεία του πρωθυπουργού, του υπουργού και του περιφερειάρχη

– Θεσμοί που θα εξασφαλίζουν τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων

– Σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα περάσει στο Σύνταγμα και δεν θα μπορεί ν΄ αλλάξει παρά μόνο με πλειοψηφία 4/5 της Βουλής 

– Η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας

-Αναθεώρηση των διατάξεων της αποσβεστικής προθεσμίας περί ποινικής ευθύνης υπουργών, που σήμερα είναι υπερβολικά «φιλικές» προς όσους ασκούν δημόσια εξουσία 

– Μέτρα ενίσχυσης του ρόλου της Βουλής ως προς κυβέρνηση 

– Η δυνατότητα φορολόγησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το κεντρικό κράτος 

– Η πλήρης ανεξαρτησία των δημόσιων ΜΜΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση.» 

Αν αυτά δεν τα συζητήσουμε και δε γίνουν πολιτικό θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Κεντροαριστερά, τότε για ακόμα μία φορά θα έχουμε κάνει μια «τρύπα στο νερό». 
Η ΕΛΙΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν δημιουργήθηκε απλά για να συμμετέχει στις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές. Δημιουργήθηκε, κυρίως, για να διαμορφώσει έναν νέο και σαφή προγραμματικό πολιτικό λόγο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και τη παράταξη στο μέλλον και όχι η πολιτική διαχείριση της συγκυρίας. Ήρθε η ώρα να παράξουμε επιτέλους δημιουργικές πολιτικές προτάσεις γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνουμε ξανά αξιόπιστοι και να «ξαναχτίσουμε» το σπίτι μας, τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.