Συνέντευξη του Μάνου Επιτροπάκη στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας και τον Κώστα Χαζαρίδη

Ο υπ. ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Μάνος Επιτροπάκης για το τι θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής στο Νίκο Χαζαρίδη, αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, τονίζοντας ότι οι πολίτες ψήφισαν ώριμα με καθαρά αυτοδιοκητικά κριτήρια, μη δίνοντας παράλληλα τον «αέρα» του νικητή στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, αναλύει το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπης και της χώρας μας, με έναν δυνατό κεντροαριστερό πόλο, βασισμένο στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Κύριε Επιτροπάκη, ποιο κατά την άποψή σας είναι το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Μεγαλωμένος στην Καβάλα, τόπο καταγωγής της μητέρας του, ο τσελίστας Μάνος Επιτροπάκης κατέρχεται υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, με όραμα την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου της Ευρώπης και τις δομικές αλλαγές στα θεσμικά της όργανα

Κατά την άποψη μου είναι η πρόοδος της χώρας. Η δομή και τα εργαλεία, το πλαίσιο της ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα όρια του. Χρειάζονται πολλές αλλαγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς επίσης και στον συσχετισμό των δυνάμεων στις Βρυξέλλες. Πρέπει να αλλάξει και το πρόσημο των κυβερνήσεων. Να φύγουμε από τις συντηρητικές κυβερνήσεις και να ενισχύσουμε τις δυνάμεις των σοσιαλιστών. Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την επόμενη περίοδο είναι και η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Τα μεγάλα κράτη πρέπει να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των μικρών χωρών και να δείχνουν πραγματική αλληλεγγύη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε κοινή οικονομική και αμυντική πολιτική;

Βεβαίως, αυτός είναι ο στόχος. Οφείλουμε ακόμη να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΚΤ. Για την ώρα δεν μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη και αυτό κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μια από τις λύσεις θα ήταν και το να κόψουμε χρήμα αν χρειαστεί.

Σε πρώτη φάση, πάντως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες της εκλογικής βάσης και οι επιλογές που θα κάνει την ερχόμενη Κυριακή…

Έχετε δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγουν για πρώτη φορά πρόεδρο της Κομισιόν οι ίδιοι οι πολίτες και να παίρνει τη θέση του νικητή κάποιος που θα προταθεί από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Η πρώτη πρέπει να δοθεί εκεί. Η ετυμηγορία των πολιτών πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σαν να επικρατεί και πάλι η λογική της παντοδυναμίας των τεχνοκρατών.

Πόσο σεβαστές έγιναν οι απόψεις του εκλογικού σώματος τα προηγούμενα χρόνια; Πολλές φορές άλλα προγράμματα στηρίζουν οι ψηφοφόροι και άλλες πολιτικές εφαρμόζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών…

Εγώ δεν πιστεύω σε διευθυντήρια. Πιστεύω ότι τα ισχυρά κράτη που είχαν τη δυνατότητα να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών της ενωμένης Ευρώπης, αντί να λειτουργήσουν διαφορετικά, έλαβαν σκληρά μέτρα.

Είστε απολύτως πεπεισμένος ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν απότοκος κάποιων κακών εκτιμήσεων από την πλευρά των ισχυρών ή μήπως επέλεξαν ένα πλαίσιο «σταθερότητας» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ως ένα βαθμό εξυπηρετούσε και τα δικά τους συμφέροντα;

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας ήταν σκληρά, ίσως και τιμωρητικά από τη Γερμανία, γιατί τόσα χρόνια τους δίναμε ψεύτικα στοιχεία. Το πολιτικό μας σύστημα ήταν εντελώς αναξιόπιστο. Δεν είχε αντιληφθεί ποια ήταν η κατάσταση στη χώρα και αντί να εφαρμόσει άλλες πολιτικές, ακολούθησε για πολλά χρόνια την ίδια τακτική. Πλέον, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Το γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή η Εσθονία μας δανείζει με ένα επιτόκιο το οποίο είναι χαμηλότερο από αυτό που δανείζεται η ίδια; Από την άλλη πλευρά βεβαίως και οι επιλογές που έκαναν δεν ήταν οι πλέον ενδεδειγμένες. Τα μέτρα ήταν εμπροσθοβαρή και οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και στην κατακόρυφη μείωση του ΑΕΠ. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ποια λάθη έγιναν από τη δική μας πλευρά, πριν φτάσουμε στην περίοδο της κρίσης;

Εγκαταλείψαμε την παραγωγική μας βάση, γιατί είχαμε εύκολο δανεισμό από τις αγορές, ενώ δεν αξιοποιήσαμε με σωστό τρόπο και τις επιδοτήσεις της ΕΕ. Το πολιτικό μας σύστημα ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την εναλλαγή των δυο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία και όχι τόσο για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Πολλοί λένε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης Μαΐου έκρυβε διάφορα πολιτικά μηνύματα. Συμφωνείτε;

Νομίζω ότι για μια ακόμη φορά, αν εξαιρέσουμε την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, ο κόσμος ψήφισε ώριμα. Δεν έκανε το χατίρι στον ΣΥΡΙΖΑ να του δώσει τον αέρα της εξουσίας. Ψήφισε με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Δεν του έδωσε αέρα. Στη ΝΔ από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι ναυάγησαν οι επιλογές του κ. Σαμαρά. Μπορεί ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού να πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς σταθεροποίησε τη χώρα, αλλά όταν διαπίστωσε πως η Λεωφόρος Συγγρού βλέπει κομματικά τις εκλογές, την τιμώρησε στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ που είχε κάποια διακριτικότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, νομίζω ότι κράτησε τις δυνάμεις που είχε και μάλιστα με πολύ καλά ποσοστά.

Γιατί αισθάνεστε δικαιωμένοι σήμερα από το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού δεν στηρίξατε κανέναν υποψήφιο; Για ποιο λόγο μια ενδεχόμενη νίκη του κ. Σιμιτσή στην Καβάλα, επί παραδείγματι, να θεωρηθεί νίκη και του ΠΑΣΟΚ; Ο σημερινός δήμαρχος της πόλης μας απέφυγε να βάλει πράσινο χρώμα ακόμη και στην κάρτα μετάδοσης αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι ένας άνθρωπος που παλιότερα στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ανήκει σ’ αυτό τον χώρο. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Το θετικό για μας είναι ότι πρόσωπα που προέρχονται από την παράταξη μας έχουν πέραση στην ελληνική κοινωνία. Οφείλω, επίσης, να επισημάνω και κάτι ακόμη. Εγώ τώρα θα κάνω τη σύνδεση μεταξύ αυτοδιοικητικών εκλογών και κεντρικής πολιτικής σκηνής. Την ερχόμενη Κυριακή θα βγουν οριστικά συμπεράσματα. Για την ώρα θα κρατήσω το ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τα πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Για να τους κερδίσω ξανά όμως πρέπει να αλλάξω και κάποια πράγματα στην πολιτική μου. Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ορισμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήρθε η ώρα να προβάλλουμε περισσότερο το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα και τις κοινωνικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία. Πρέπει να δώσουμε το δικό μας στίγμα και μέσα στην κυβέρνηση.

Ο κόσμος τι σας λέει στο δρόμο; Τι ζητάει; Με τι είναι περισσότερο ενοχλημένος;

Ο κόσμος έχει ενοχληθεί από πρόσωπα και πολιτικές. Ξέρει ότι η κατάσταση ήταν άσχημη. Δεν θέλει πρακτικές του παρελθόντος. Θέλει αξιοκρατία. Θέλει σοβαρότητα, πιο σοβαρούς ανθρώπους και βεβαίως άλλα πρόσωπα σε θέσεις «κλειδιά». Δεν είναι δυνατόν όσοι τον προκάλεσαν με την συμπεριφορά και τις επιλογές τους να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι.