Tο μέλλον της χώρας σε δύο γραφήματα

Τα στοιχεία για εκπαιδευτικές δαπάνες για Ελλάδα είναι του 2005. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι λογικά λιγότερες τώρα λόγω της σημαντικής μείωσης του μισθολογικού κόστους (περί το 35-40% περίπου). Η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει να συγκεντρώνει τα οικονομικά στοιχεία της εκπαίδευσης από το 1992. Tο υπουργείο παιδείας δεν δίνει στοιχεία για τα οικονομικά της εκπαίδευσης. Τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε εκτιμήσεις του υπουργείου παιδείας.

διαβάστε το άρθρο →

Απομάγευση…

Πάνω από πέντε χρόνια τώρα, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, πιστεύοντας μια ρητορεία αντιμνημονιακή, πείστηκε ότι υπήρχε κάπου, κρυμμένη από αργυρώνητους πολιτικούς, μια λύση μαγική για την Ελλάδα. Και πως θα αρκούσε ένας έντιμος μαχητικός πολιτικός -ο Σαμαράς ή ύστερα ο Τσίπρας- για να τη βάλει σε λειτουργία με το μαγικό ραβδί του. Θα ήταν ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, αν δεν συνοδευόταν με υιοθέτηση λόγου διχαστικού και σκοταδιστικού, με ύβρεις και δόση ισχυρή ανορθολογισμού – πώς αλλιώς να γίνουν πιστευτά τα παραμύθια;

διαβάστε το άρθρο →

Η διολίσθηση της χώρας και η ευθύνη της σοσιαλδημοκρατίας

Του Γεώργιου Γεωργακόπουλου.
Η χώρα διολισθαίνει σιγά σιγά εκτός ευρώ. Η Ε.Ε. μας έδωσε μία τελευταία ευκαιρία με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Δεν φαίνεται όμως αυτό να απασχολεί τη δημόσια συζήτηση. Τα ΜΜΕ και οι πολιτικές δυνάμεις επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στο τι θα κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας και το κόμμα του. Το ερώτημα αν θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να κυριαρχήσει στο κόμμα του και στο χώρο της κεντροαριστεράς φαίνεται πιο σημαντικό από αυτό της σωτηρίας της χώρας.

διαβάστε το άρθρο →

Ιστορικές στιγμές

Του Δημήτρη Σιώτου.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες καλούνται σ’ ένα δημοψήφισμα ν’ απαντήσουν με ένα ΝΑΙ ή ένα «Όχι» για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ και την Ε.Ε, ν’ αποφασίσουν δηλαδή για τις θεμελιώδεις συντεταγμένες της πορείας της πατρίδας μας.

διαβάστε το άρθρο →