Τις βασικές αρχές της «Δυναμικής Ελλάδας» παρουσιάζει στη συνέντευξή του στο «Κ» ο Ηλίας Μόσιαλος, αρνούμενος ότι η κίνηση αποτελεί την απαρχή δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. Εκτιμά ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακοπεί ούτε με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ εκφράζει την προσδοκία να πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, εκτιμώντας ότι οι διπλές εκλογές έβλαψαν τη χώρα και την έθεσαν εκτός στόχων, αποδυναμώνοντας έτσι τη διαπραγματευτική της ισχύ.
Συνέντευξη στον Αιμίλιο Περδικάρη
– Τι είναι η «Δυναμική Ελλάδα» και τι ρόλο φιλοδοξεί να παίξει;
Η «Δυναμική Ελλάδα» είναι μια κίνηση πολιτών, η οποία αποσκοπεί στην παραγωγή πρακτικών προτάσεων και όχι σε γενικές και αόριστες συζητήσεις. Φιλοδοξεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου στο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
– Είναι, δηλαδή, η απαρχή δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος; Και την υποκινούν, ενδεχομένως, πολιτικά πρόσωπα;
Όχι. Διότι τα κόμματα δεν τα δημιουργούν κινήσεις ούτε πολιτικά πρόσωπα που ξαφνικά εμφανίζονται και λένε «έχουμε όλες τις λύσεις, εμπιστευθείτε μας». Αν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός χώρος, αυτό θα γίνει επειδή το ζητάει η κοινωνία. Αν η κοινωνία, μετά από δικές της πρωτοβουλίες και ζυμώσεις προκρίνει μια τέτοια κατεύθυνση, τότε μπορεί ίσως να το συζητήσουμε. Μόνο έτσι μπορεί αν προχωρήσει μια τέτοια κίνηση. Διαφορετικά, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Εξάλλου, συνειδητά επιλέγουμε να εκφραζόμαστε με λόγο που δεν είναι πολιτικάντικος.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στη «Δυναμική Ελλάδα» – διότι δεν είναι μια προσωπική κίνηση – πιστεύουμε ότι κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορεί να συγκροτήσει από μόνο του τον τρίτο πόλο του δυναμικού μεσαίου χώρου, του ριζοσπαστικού κέντρου και της κεντροαριστεράς. Χρειάζεται ευρύτερη ανασύνθεση και προφανώς σ’ αυτήν θα πρέπει να συμμετάσχουν και τα υπάρχοντα κόμματα.
– Δεν θεωρείτε ότι συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ που εξήγγειλε ο κ. Βενιζέλος;
Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στον κ. Βενιζέλο. Αλλά ένα κόμμα μεγαλώνει όταν επιδιώκει συνθέσεις και διευρύνσεις και όχι μόνο την ανασύστασή του. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει υπερδιπλάσια δύναμη από το ΠΑΣΟΚ και τετραπλάσια από τη ΔΗΜΑΡ, αυτό υποδηλώνει ότι χρειάζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτά τα δύο κόμματα για να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
– Έχει ξεπεραστεί, δηλαδή, ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς-Δεξιάς;
Όχι. Αλλά στην Ελλάδα ζητούμενο είναι η επικράτηση της κοινής λογικής. Δεν χρειαζόμαστε Αριστερά ή Δεξιά στην εξουσία. Χρειαζόμαστε κοινή λογική στην εξουσία. Και την κοινή λογική, τις πρακτικές λύσεις για το μέλλον των παιδιών μας, για την καθημερινότητά μας, θα τις παράξουν οι ενεργοί άνθρωποι που έχουν κάνει πέντε πράγματα στη ζωή τους, χωρίς κομματικά στηρίγματα και μηχανισμούς από πίσω τους.
– Η νέα κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο;
Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση. Προσωπικά επιθυμώ να πετύχει. Όχι για το καλό των κομμάτων που την απαρτίζουν, αλλά για το καλό του λαού και της χώρας. Πρέπει να αναδείξει έντονο έργο τους επόμενους μήνες. Δεν δικαιούται, για να το πω απλά, να αποτύχει, διότι η χώρα και το μέλλον της στηρίζονται σ’ αυτήν.
– Η «επαναδιαπραγμάτευση» αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση ή είναι εφικτός στόχος;
Είναι σύνθετο ζήτημα. Και δεν μπορείς να επαναδιαπραγματεύεσαι, όταν δεν έχεις πετύχει τους στόχους σου. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι ότι δεν έχει πολιτική. Παρακολούθησα τις τοποθετήσεις στις προγραμματικές δηλώσεις και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι μια συνεχής αντίθεση – αυτό που έκανε και ο κ. Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν μας λέει τι πρέπει να γίνει στη χώρα.
Από εκεί και πέρα, για να είσαι σε θέση να εκμεταλλευτείς τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αντέξεις. Αν η Ελλάδα πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν θα εγγράφεται στο δημόσιο χρέος, θα έχουμε όφελος της τάξης του 25% του ΑΕΠ. Και αν ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία με βάση τις αποφάσεις που πήραν οι Ευρωπαίοι, σίγουρα η χώρα μας θα είναι ωφελημένη.
– Άφησε κάτι θετικό η κυβέρνηση Παπαδήμου;
Είχα πει ήδη από το Νοέμβριο του 2011 – χωρίς καν να είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης – ότι θα έπρεπε να μείνει τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2012 και αν ήταν δυνατόν και πιο πέρα. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τις δύο εκλογικές διαδικασίες και γι’ αυτό έχασε τους στόχους της. Είχε καταφέρει να έχει πρωτογενές έλλειμμα μόλις 4 δις το Δεκέμβριο και τώρα μεγάλωσε. Το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν θα έχανε τίποτα αν περίμενε μέχρι το Σεπτέμβρη. Δεν μπορεί να αλλάξει τη χώρα – δεν το έκανε στα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Έχει, όμως, την ευκαιρία να τη διατηρήσει εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
– Τι περιλαμβάνει η διακήρυξη της «Δυναμικής Ελλάδας» και ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η διακήρυξη θα είναι ένα γενικό πλαίσιο αρχών. Το γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει η χώρα. Το ποιοι είναι οι μεγάλοι τομείς με τους οποίους θα πρέπει να ασχοληθεί το πολιτικό σύστημα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ορίσουμε το αξιακό πλαίσιο. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω ηγετικές βλέψεις. Θα απέχω των διαδικασιών ανάδειξης ηγεσίας. Η φιλοδοξία μου – και όλων όσων απαρτίζουν αυτήν την κίνηση – είναι να στρώσουμε το δρόμο, ώστε να συνυπάρξουν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά τη διακήρυξη, θα πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Η «Δυναμική Ελλάδα» δεν θα έχει αθηνοκεντρική δομή. Θα υπάρχει σε πολλές πόλεις. Θα κάνουμε συγκεντρώσεις το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Λάρισα.
– Είστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με αντίστοιχες κινήσεις του μεταρρυθμιστικού χώρου;
Ναι. Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι οι όποιες ανασυνθέσεις στο μεσαίο χώρο θα έλθουν από τα πάνω. Ο κόσμος δείχνει πολύ μεγάλη δυσπιστία όταν μαζεύονται κινήσεις και κόμματα και δεν αφήνουν περιθώριο έκφρασης στη δυναμική κοινωνία. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει από τα κάτω. Τα νέα δεδομένα – νέα κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) και μεγέθυνση του ΣΥΡΙΖΑ- τα επέβαλε η κοινωνία. Σε ορισμένους μπορεί να μην αρέσει αυτό το γεγονός, αλλά είναι δυναμικοί πόλοι που αναδείχθηκαν από τις εκλογές και εκφράζουν τις διεργασίες που υπάρχουν στην κοινωνία και όχι κατ’ανάγκη τις επιθυμίες των ηγεσιών τους.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο της 14ης Ιουλίου.
Πηγή: www.capital.gr