Του Μελέτη Ρεντούμη*
Μετά την ΕΡΤ και τον ανασχηματισμό που μονοπώλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε μια πραγματική επένδυση που πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα και ισοδυναμεί με τεράστια ενεργειακή αναβάθμισης της χώρας μας, τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.
Μετά την ΕΡΤ και τον ανασχηματισμό που μονοπώλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε μια πραγματική επένδυση που πρόκειται, αν όλα πάνε καλά με τις επίσημες ανακοινώσεις, να έρθει στην Ελλάδα, και ισοδυναμεί με τεράστια ενεργειακή αναβάθμισης της χώρας μας. Η επένδυση αυτή δεν είναι άλλη από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Transadriatic Pipeline), η κατασκευή του οποίου θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, μέσω της κοινοπραξίας Shah Deniz 2, συντελώντας ταυτόχρονα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική Gazprom που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της.
Αντιθέτως ο εναλλακτικός και ανταγωνιστικός αγωγός Νabucco West δεν προκρίθηκε, γεγονός που έδωσε και σαφές πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι αυτός ο αγωγός περνούσε από τα Βαλκάνια και έφθανε στην Αυστρία ως βασική διασύνδεση του αερίου, με επικεφαλής της κοινοπραξίας την αυστριακή OMV.
Να θυμίσω επίσης ότι ο TAP προκρίθηκε μετά από παλινωδίες και διακρατικές διαβουλεύσεις καθώς είχε ήδη απορριφθεί ο ελληνο-ιταλικός αγωγός ITGI γεγονός που διαμόρφωνε μέχρι πέρυσι ένα θολό τοπίο για την ενέργεια στη χώρα. Ευτυχώς οι συνθήκες μεταβλήθηκαν και με σωστή προετοιμασία η ελληνική πλευρά έπαιξε το τελευταίο της χαρτί που ήταν ο εναλλακτικός ITGI, δηλαδή ο TAP και όπως φάνηκε το πέτυχε.
Στην κοινοπραξία του TAP συμμετέχουν η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική EON Ruhrgas (15%).
Πρόκειται δηλαδή για εταιρίες κολοσσούς στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού στην Ελλάδα θα συμμετέχουν και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.
Η πραγματοποίηση της επένδυσης, πέρα από τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή μας, αποτελεί αναμφίβολα και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην πολιτική σταθερότητα.
O αγωγός TAP λοιπόν, ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει περίπου 550 χλμ. της Βόρειας Ελλάδας, περνάει στην Αλβανία και από κει στην Ιταλία, όπου μπορεί να τροφοδοτήσει σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης. Εχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης σε 20 δις. με την προσθήκη δύο επιπλέον σταθμών.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, τα βασικά πλεονεκτήματα του αγωγού για την Ελλάδα είναι τα εξής:
Αμεση ξένη επένδυση (FDI)
Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Απασχόληση
Θα υπάρξει δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας με την κατασκευή.
Ενίσχυση εγχώριας αγοράς
Η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει ανάγκες από εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες για τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες δίνοντας ανάσα ρευστότητας στις εγχώριες επιχειρήσεις.
Ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης
Θα έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να τροφοδοτεί με παράπλευρους διασυνδεόμενους αγωγούς και άλλες αγορές, όπως της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας καθώς και των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω του αγωγού IGB που σχεδιάζεται και του IAP αντίστοιχα που συνδέει Ιόνιο και Αδριατική.
Σταδιακή Ενεργειακή Αυτονομία
Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα της σταδιακής απεξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο καθώς και της αύξησης της διαπραγματευτικής της δύναμης με όλους τους προμηθευτές της, πετυχαίνοντας σημαντικές συμφωνίες και χαμηλότερες τιμές, θωρακίζοντας ενεργειακά την χώρα.
Γεωστρατηγικό Βάρος
Με την εξέλιξη του TAP, η Ελλάδα τοποθετείται στις διεθνείς αγορές σαν υπολογίσιμος παίκτης και είναι παρούσα στην εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων της Κασπίας καθώς και όσων θα διασυνδέονται με αυτά.
*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.