Του Ανδρέα Γιαννακόπουλου
Στον δημόσιο διάλογο, εκτός από ζητήματα προσωπικών απόψεων βουλευτών, κυριαρχεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της γενικότερης πορείας της οικονομίας.Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου, την ώρα που η τράπεζα της Ελλάδος διαφοροποιείται. Οι αριθμοί δείχνουν πως η ύφεση φέτος θα «κλείσει» στο 2% έναντι πρόβλεψης 2,7%. Τα καλά νέα σταματούν εδώ, καθώς η ανεργία καταρρίπτει και άλλα ρεκόρ με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να υφίστανται την πίεση της έλλειψης ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα της Κύπρου, κλονίστηκε λόγω εκροής κεφαλαίων,τα οποία δεν φαίνεται να επιστρέφουν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατεί η ίδια κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης. Πιο αναλυτικά η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται, οι ΗΠΑ αναπτύσσονται με υποτονικούς ρυθμούς, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες (κυρίως ασιατικές) παρουσιάζουν μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι γεγονός πως τα νούμερα του προϋπολογισμού εμφανίζουν βελτίωση αλλά οι αριθμοί της αγοράς επιδεινώνονται μέρα με την μέρα. Χρειάζεται να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο αν θέλουμε την βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πριν λοιπόν ο πρωθυπουργός εξαντλήσει τις υποσχέσεις για την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ας αναλογιστεί τις δυσκολίες της πραγματικής οικονομίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, τους ανέργους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει σε αυτή την φάση να σπαταλήσει το όποιο πλεόνασμα σε μισθολογικές παροχές αλλά στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και την διεύρυνση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων. Σε τέτοιες οριακές στιγμές, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως, δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος των προηγούμενων ετών να καταφύγουμε στην αποκατάσταση της πολιτικής μας δεξαμενής όπως είναι οι ένστολοι για την ΝΔ. Σαφώς και πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει όταν η χώρα έχει περάσει τον κάβο της κρίσης.
*Ο Ανδρέας Γιαννακόπουλος είναι μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της “Δυναμικής Ελλάδας”.